Her på siden får du svar på, hvad den rigtige kost er til din kanin. Find oplysninger om valg mellem kaninpiller eller grov- og grøntfoder. Og ikke mindst hvad din kanin ikke kan tåle.

Fodring

Det er yderst vigtigt for, at kaninen kan trives, at den får den rigtige kost.

Det foder, du tilbyder din kanin, skal være af en god kvalitet. Samme kvalitet som den mad du selv spiser - med de rigtige vitaminer - og altid friskt. Kaninens kost må ikke ændres pludseligt - men skal ske gradvis. Ellers er der risiko for diarré eller forstoppelse.

Husk frisk vand hver dag, rigelig halm og gerne hø. Kaninen har brug for

godt halm for at få dækket sit behov for træstof. Og godt hø er altid et superfoder. Pas på muggent halm, hø og piller. Det er gift for kaninen.

I vintersæsonen kan foderet bestå af rodfrugter, grøntsager, frugt og tørfoder (kaninpiller, halm og hø). Om sommeren kan foderet bestå af diverse grønt, grøntsager, frugt og tørfoder.

Kaninpiller

Der er foderblandinger, der er lavet specielt til kaniner. Foderet indeholder

alle de vitaminer, en kanin har brug for. Foderet kan du købe hos foderstofhandlere, specialbutikker med dyrefoder og flere supermarkeder. Foderblandingerne er et fuldfoder og kan anvendes som eneste kost.

Gnaverblandinger med lækkerier som majs, solsikker og johannesbrød frarådes, da det er for fed en blanding og giver ofte fedtet og blød afføring.

Hvor mange piller?

Mængden af piller bør afpasses, så kaninen har ædt op et par timer efter

fodring, ellers får den for meget. Spørg en avler om den normale daglige

pillemængde for racen. Som tommelfingerregel kan nævnes at cirka 40

gram piller per dag er en almindelig mængde til en voksen Dværg Vædder

og cirka 200 gram til en voksen Belgisk Kæmpe.

Grov- og grøntfoder

Kaninen kan leve af kaninpiller alene, men kaninen er fra naturens hånd ikke skabt til kun at æde et kompakt ensidigt pillefoder. Pillerne sørger for, at kaninen får de vitaminer, den har brug for, men derudover trives den med en alsidig kost. Det er langt det sundeste for fordøjelsen og for kaninens velbefindende.

På udyrkede områder kan du indsamle en mængde velegnede foderplanter

såsom: Blade og blomster af mælkebøtte, vejbred, røllike, kulsukker, bynke, gåsefod, lucerne, kløver, tidsler, brændenælder, skvalderkål samt græsser af mange forskellige arter.

Saml kun planter du kender, lån eventuelt en bog med billeder af de forskellige planter på biblioteket eller find dem på nettet, før du begiver dig ud i naturen.

Husk altid at du ikke skal plukke grønt lige op ad trafikerede veje og vær sikker på, at det ikke er sprøjtet med gift.

Giftige planter

Visse planter er giftige for kaninen. Hundepersille, tidløs, skarntyde, galnebær, sort natskygge, vår brandbæger, guldregn og taksvækster. Fra køkkenhaven bør du undgå kartoffelspirer og rå bønner. Generelt må vi fraråde at fodre med buske og blomster fra prydhaven.

Du må ikke stole på, at din kanin selv undgår giftplanter - så pas på med at

komme til at fodre med dem.

Fra køkkenhaven

I køkkenhaven finder du mange ting, som du kan bruge som foder til kaninen. Gulerødder, gulerodstop, rødbedetop, grønærtebælge og selve ærteplanten, bladbeder, solsikkeblade og -stængler, rosenkål, blomkål og broccoli. Både blade og stængler fra jordskokker, julesalat, kålrabi (kålroer) er populære afgrøder til både mennesker og kaniner. Derudover er der mange, der dyrker specielle afgrøder til kaninen som For eksempel ru kulsukker og fodermarvkål.

Salat og lignende

Salat, kinakål, hvidkål, spidskål og så videre er ikke meget andet end vand,

og giver meget let diarre, så pas på kun i meget små mængder, selv om kaninen i hvert fald er helt vild med salatblade.

Grønkål er supersundt, men meget stærkt, så pas på kun at give små mængder. Særligt sundt for kaninen er krydderurter såsom: Persille, salvie, kommen, hjulkrone, bjergmynte, dild, løvstikke og mange andre.

Sørg for ikke at give mere grønt med mere end der er ædt op, inden der fodres igen, ellers skal det smides ud.

Pærer og specielt æbler spiser kaniner med stor fornøjelse, ligeledes grene fra frugtbuske og frugttræer. Ved frugttræer bør ikke fodres med grene fra træer med stenfrugt (for eksempel blommer og kirsebær), da disse indeholder blåsyre. Blade og grene fra birk, ask, fyr, elm, poppel, gran, gyvel og sargensæble er også godt foder og tidsfordriv.

Drikkevand

Det er meget vigtigt, at kaninen altid har adgang til frisk drikkevand. Der er

ikke saft nok i planter og grøntfoder til at dække kaninens behov for væske. Hunner med unger drikker specielt masser af vand. Vandskåle skal ofte tømmes, skylles eller vaskes og fyldes med frisk vand.

Fodringen

De fleste fodrer kun en gang dagligt. Hunner med unger har ofte brug for

at få fyldt vand op to gange dagligt. Fodrer man med grønt i bunden af buret og ikke i høhæk eller lignende, så er det bedst at fodre med grønt om

aftenen, da det er sidst på dagen, at kaniner er mest aktive.

Mange – specielt dem med nogle få kælekaniner – bruger at give piller om

morgenen, da det tager ikke meget tid – og så fodre med alt det sjove og

hyggelige senere på dagen.

Husk kaniner har fået tænder for at bruge dem. Hvis ikke du tilbyder dem

et foder, hvor de får tilgodeset deres behov for at gnave, så kan det gå

hårdt ud over bur, skåle og så videre. Derfor giv dem noget fornuftigt at

beskæftige deres tænder med. Et stykke tørt brød, knækbrød eller en gren

er også et godt tidsfordriv.

Fra folderen "Fodring" udgivet af Danmarks Kaninavlerforening. Du kan downloade folderen på www.kaniner.dk.